Scheiden, wat nu? Dit moet je allemaal regelen

Scheiden, wat nu? Dit moet je allemaal regelen 700 466 Raya Jorna

Jullie hebben besloten om te gaan scheiden. Misschien ben je opgelucht, misschien verbijsterd of juist enorm boos. Hoe je je ook voelt: als je gaat scheiden, moet je veel praktische dingen regelen. Voor jezelf en de kinderen. Familierechtadvocaat en mediator Raya Oranje-Jorna geeft tips.

Als je gaat scheiden, doe je dat het liefst zo soepel mogelijk. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Het is daarom belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten. Op het internet is veel goede informatie te vinden over scheiden. Bijvoorbeeld bij de overheid, de echtscheidingswijzer of op het informatieplatform Verder. Deze sites helpen je om feitelijk op een rijtje te zetten wat er moet gebeuren de komende tijd.

Wie schakel je in?

Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Voordat het zover is, heb je een advocaat of een scheidingsmediator nodig. Een advocaat is er alleen voor jou of je partner en behartigt dus de belangen van één partij. Een gespecialiseerd familierechtadvocaat is opgeleid om in overleg met de andere advocaat een oplossing te vinden, en te proberen om de scheiding zo harmonieus mogelijk af te wikkelen. Wanneer dat niet mogelijk blijkt te zijn, zal de advocaat de punten waar je niet uitkomt aan de rechter voorleggen.

Een mediator is er voor jullie samen en helpt jullie om er samen uit te komen. Daarbij zijn scheidingsmediators opgeleid om jullie te begeleiden in de onderlinge communicatie, juist ook bij conflicten. In (echt)scheiding gespecialiseerde advocaten en mediators vind je op de website van de Vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators.

Een derde mogelijkheid om je scheiding te regelen, is via een overlegscheiding. Het belangrijkste kenmerk daarvan is dat de scheiding, net als bij mediation, in overleg – dus zonder rechtszaak – wordt geregeld. Je hebt wel allebei je eigen advocaat die je helpt. Dit is een familierechtadvocaat die is opgeleid om op deze manier te werken. Verder is er altijd een coach bij die het proces leidt en zorgt dat er ruimte is voor emoties. Deze coach begeleidt ouders ook bij het vormgeven van het ouderschap na echtscheiding. Indien nodig wordt er ook een financieel deskundige aan het team toegevoegd. Op deze manier wordt er maatwerk geleverd: alle expertise die nodig is wordt bij elkaar gebracht om je scheiding respectvol, efficiënt en duurzaam te regelen. Meer informatie over deze vorm van scheiden vind je op de website Overlegscheiden.

Psycholoog of coach

Omdat een (echt)scheiding een emotionele en stressvolle tijd is, kan het goed zijn om daarnaast ook nog hulp te krijgen van een eigen psycholoog of coach. Hij of zij kan je begeleiden op het emotionele vlak, waardoor het hopelijk beter lukt om het zakelijke en het emotionele uit elkaar te houden. Scheiden is een rouwproces en vaak is er verschil in tempo van verwerking tussen de ex-partners. Voor een goed verloop van de scheiding is het belangrijk om elkaars tempo te respecteren.

Internetscheiding

Is je financiële situatie niet zo goed, dan is een internetscheiding de goedkoopste oplossing. Gemiddeld ben je dan zo’n 700 euro kwijt. Een internetscheiding regel je samen op internet, aan de hand van standaardformulieren. De Raad voor Rechtsbijstand heeft een online platform waar je je scheiding online en onder begeleiding van professionals kunt regelen.

Onderschat niet wat er allemaal geregeld moet worden, zowel qua financiën, de woning, als voor de kinderen. Zie je iets over het hoofd, dan kan dat vervelende financiële consequenties hebben. Bovendien moet je het samen doen, wat lastig is als er veel verwijten onderling zijn. Dit kan de verstandhouding nog verder verslechteren. In veel gevallen wordt er dan alsnog een advocaat of mediator geraadpleegd. Advocaten die gespecialiseerd zijn in echtscheiding vind je via de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsbemiddelaars.

Scheiden = afspraken maken

Een echtscheiding regelen betekent voornamelijk afspraken maken. Hoe gaan jullie het doen met de kinderen? Hoe wordt het geregeld met de alimentatie? Hoe verdeel je de bezittingen en de schulden? Wat te doen met het pensioen? Al die afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant, dat uiteindelijk met het echtscheidingsverzoek wordt ingediend bij de rechter. Vaak is het handig om eerst tijdelijke afspraken te maken voor de periode waarin je nog met elkaar in gesprek bent over het convenant.

Ouderschapsplan

Hebben jullie kinderen, dan zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hierin moet minimaal staan welke afspraken jullie maken over de verdeling van de zorg en opvoedingstaken, de kosten van de verzorging en opvoeding van jullie kinderen en de manier waarop je elkaar als ouders informeert en raadpleegt over de kinderen. Vaak is het een uitgebreid document waarin ook afspraken worden gemaakt over de opvoedingsstijl, het nemen van beslissingen, contact met de familie etc. Op internet kan je ook veel informatie over het ouderschapsplan vinden, bijvoorbeeld op de website van de rijksoverheid.

Officiële scheiding

Als jij en je partner samen overal afspraken over hebben gemaakt, dan is de scheiding bij de rechtbank alleen maar een schriftelijke formaliteit. Jullie zijn pas officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit duurt ongeveer zes tot tien weken.

Hoe vertellen we dat we gaan scheiden?

Wanneer je met je partner hebt besloten om te scheiden moeten niet alleen de kinderen, maar ook je ouders, familie en vrienden ingelicht worden. Het is heel belangrijk om dit op een juiste manier te doen.

  1. Vertel het altijd eerst aan de kinderenHet is heel belangrijk dat jullie de kinderen zelf vertellen dat jullie gaan scheiden. Wanneer de kinderen het van anderen horen, is dat heel vervelend. Vertel het ze samen, zodat de kinderen zien dat jullie als ouders nog wel een eenheid vormen. Vertel het op een rustig moment, het liefst op een plek waar de kinderen zich veilig voelen. Vertel het aan alle kinderen tegelijk, zodat ze elkaar kunnen steunen. Geef de kinderen geen details, maar zeg altijd dat het een gezamenlijk besluit is.
  2. Vertel het samen aan de familieProbeer gezamenlijk, in een persoonlijk gesprek, jullie ouders, familie en vrienden te informeren over het besluit. Zo voorkom je dat men het gevoel heeft een keuze te moeten maken en dat er verschillende verhalen over de scheiding in de omloop komen.

Gepubliceerd op 06 oktober 2017 door Raya Oranje-Jorna

Dit artikel is geplaatst op Ouders van Nu