Vraag van de week: ‘Verandert de alimentatie als ik ga hertrouwen?’

Vraag van de week: ‘Verandert de alimentatie als ik ga hertrouwen?’ 700 466 Raya Jorna

Jojanneke (49): “Mijn ex-man betaalt alimentatie voor onze twee kinderen. Ik ga binnenkort hertrouwen. Wat verandert er dan?”

Familierechtadvocaat en mediator Raya Oranje-Jorna bij Van Hilten Advocaten & Mediators: “In de wet staat dat ouders onderhoudsplichtig zijn. Hoeveel alimentatie een vader moet betalen wordt bepaald door te kijken naar zijn draagkracht, dus naar hoeveel hij kán betalen, en naar de draagkracht van de moeder: hoeveel extra heeft zij nodig om de kinderen te onderhouden? Als je als vrouw gaat hertrouwen en de kinderen horen bij jouw nieuwe gezin, dan wordt de stiefvader ook onderhoudsplichtig. De draagkracht van de moeder, samen met haar nieuwe man, wordt dan groter. De ex-man kan dan meestal minder gaan betalen. Dit is niet algemeen bekend en mensen schrikken hier nogal eens van. De wet die dit bepaalt stamt uit 1970. Er ligt nu een wetsvoorstel waarbij de onderhoudsplicht voor de stiefvader (of –moeder) komt te vervallen, maar het is nog onzeker of dit voorstel wordt aangenomen.

De ex-man moet wel zelf actie ondernemen als hij minder alimentatie wil gaan betalen. Als de beide exen het hier niet over eens worden, kunnen zij de hulp van een familierechtadvocaat of een mediator inroepen. Een advocaat treedt op voor één van de partijen, een mediator voor beide partijen. Lukt het niet om er met elkaar uit te komen, dan kan de ex-man de rechter verzoeken om vermindering van alimentatie. Die neemt dan een beslissing.

Vaak blijft de situatie in stand omdat de ex-man niet weet dat hij voor vermindering in aanmerking komt. Of omdat hij ervoor kiest hetzelfde bedrag te blijven betalen. Als hij later ontdekt dat hij minder had kunnen betalen, is de kans klein dat hij met terugwerkende kracht vermindering krijgt. De rechter gaat ervan uit dat de moeder de alimentatie heeft gebruikt voor het levensonderhoud van de kinderen en niet zomaar kan terugbetalen. Als de moeder weet dat haar ex vermindering van de alimentatie wil en dit tegenwerkt, kán het voorkomen dat zij haar ex wel het te veel betaalde bedrag moet terugbetalen.

De stiefvader is wél onderhoudsplichtig, maar in het proces bij de rechter mag hij niks zeggen. Wel moet hij al zijn financiële gegevens overdragen aan de ex van zijn vrouw. Bij samengestelde gezinnen kan dat ingewikkeld worden. Als de stiefvader van jouw kinderen zelf kinderen heeft uit een eerder huwelijk is hij daar ook onderhoudsplichtig voor. Stel je voor dat zijn ex-vrouw ook gaat hertrouwen: dan wordt de nieuwe man van zijn ex óók weer onderhoudsplichtig over zijn kinderen. Er moeten dan vreselijk ingewikkelde berekeningen worden gemaakt. Het zou daarom voor alle partijen een stuk gemakkelijker worden als het nieuwe wetsvoorstel wordt aangenomen.”Gepubliceerd op22 juli 2017 door Raya Oranje-Jorna

Dit artikel is geplaatst op Margriet